Home » Recepten » Koek » Speculaas Plank

- Speculaas Plank -


Het is Oktober, maar de winkels liggen er al vol mee .. Waar hebben we het dan over?

Jaaaaaa .... de Sinterklaas lekkernijen! Mmmmmmm

Oké, we zullen eerlijk zijn!  
Hier in huis zijn we er allemaal gek op en dit jaar wilden we toch echt eens de keuken in gaan om zelf eens een paar lekkere dingen gaan maken. 

 

Dus ... zo gezegd, zo gedaan! 

Wij afgelopen zaterdag naar Dille en Kamille, wat een leuke winkel is dat zeg ... ... zuchttttttttt!! 
Maar eerlijk is eerlijk, daar schreven we al een klein blogje over .. lees hier...>> 

 

Maar we gingen dus naar Dille & Kamille voor o.a. een speculaasplank én de speculaaskruiden.  

 

Zondag zijn we de keuken ingedoken om het speculaasdeeg te maken. Die hadden we gemaakt en een paar uur later gingen we er mee aan de slag.

Plank gepakt, deeg in een mooi stukje en in de vorm. Maar nee hoor ... het lukte niet gelijk ... dus ... ons geduld werd op de proef gesteld.
Na een aantal keer proberen etc. toch wat op de bakplaat gekregen en snel de oven in gedaan.

... Helaas! ... de eerste keer mislukte dus, nou ja mislukte ... we kunnen beter zeggen, ze waren voor ons niet goed. We waren niet tevreden. 
We vonden het iets te zoet, de speculaaspop was iets te donker van kleur en te hard.


Maandag maar weer de keuken in gegaan.
Een nieuw recept gemaakt. En dat deeg 1 dag in de koelkast neergelegd i.p.v. een paar uur.

 

Ondertussen hebben we de plank toch maar een paar keer in de olie gezet ( lees zonnebloem olie), kijken of dit misschien toch werkt! ๐Ÿ˜œ

 

En ...  tot onze verbazing ging het goed! ... YES!! ... maar ...  na een paar poppetjes verder was het deeg toch weer wat te zacht geworden,
dus maar weer langer de koelkast in en wij maar weer lekker op de bank gekropen.
30min later maar weer proberen en het ging weer!! 

Zo hadden we een bakplaat vol! Die ging wéér de oven in ...  maar ...  nu op een andere temperatuur en een andere tijd.

 

EN JA HOOR.... binnen 12min waren ze klaar en ze zagen er beter uit! GELUKT!

 

Conclusie:...

Zo’n plank is super leuk!
... MAAR ...
het vraagt wel geduld van je!
Al was alles het echt waard want ze zijn nu héééérlijk


Dus neem de tijd als je met zo’n leuke plank wilt gaan werken.

Al hebben wij van horen zeggen, dat het steeds makkelijk zou moeten gaan.  

 

Paar Tips:

- Als je bezig bent met het plankje, haal dan elke keer een stukje van je deeg af en laat de rest in de koelkast liggen!

- Zorg dat je handen koud blijven!

- Werk in een koele keuken!

- Heb je nog wat deeg over? Maak kleine rolletjes, druk ze ietsje plat en bak ze af rond de 18min. Zo heb je kruidnootjes  ...mmmmm

 

 

"De Speculaas Plank"


De ingrediënten liggen klaar!

Klaar om de oven in te gaan

Mmmmmmmmmm



INGREDIËNTEN:

BEREIDING:

- Voor de speculaas:

  • 160 gr donker bruin basterdsuiker
  • 140 gr ongezouten roomboter (in kleine stukjes gesneden)
  • 20 ml lauwe melk
  • mespunt zout

  • 2 tl speculaaspoeder
  • 275 gr bloem
  • 1 tl bakpoeder

 

- Materiaal:

  • Bakpapier
  • Huishoudfolie
  • Bakplaat
  • Rooster
  • Speculaasplank (je)
  • Eventueel keukenmachine

- Baktijd:

  • Hetelucht 160โ„ƒ / Oven 180โ„ƒ
  • Speculaaspop (middel)  12min.
  • De baktijd kan per formaat verschillen dus altijd goed even kijken naar het formaat

 

โœ—  Let Op:
De eerste keren gaat echt héél moeilijk,
dus je moet écht even geduld hebben!

Maar geloof ons.
Het gaat je lukken, als je maar niet opgeeft!

Wat je eventueel kan doen als je een nieuw plankje hebt:
Smeer hem in met zonnebloemolie en laat dit goed intrekken. Herhaal dit een aantal keer.

Je leest ook wel eens dat je het plankje een paar uur in het water moet leggen, maar dat hebben we van internet.

- De Speculaas:

  • Doe de basterdsuiker, roomboter, lauwe melk en het zout bij elkaar en mix / klopt dit door elkaar.
  • Voeg vervolgens de bloem, bakpoeder en de speculaaskruiden er aan toe en meng dit door elkaar.

โœ—  Dit kan met de hand of met de mixer!
      Nu moet je door met de hand

  • Kneed het deeg daarna goed door elkaar totdat je er een mooie bal of vierkant  van kan maken.
  • Verpak het deeg daarna in huishoudfolie en leg het op een bord in de koelkast.
  • Je kunt het deeg na min. 4 uur gebruiken, al gaat onze voorkeur uit na min. een dag!
    Dit omdat de speculaaskruiden dan goed in het deeg getrokken is.


- Speculaasplank

  • Maak van het deeg een lange rol, zolang dat jij denkt dat het in het plankje past. 
  • Bloem het plankje in en klop het meeste er van af, dit doe je bijvoorbeeld door het even in de gootsteen tegen de zijkant te slaan.
  • Druk het deeg nu in de plankje zodat het patroon gevuld is met het deeg.
  • Pak een mes, zet die bovenaan het plankje en draai het mes een kwart zodat je onder het deeg kan gaan snijden. Haal het mes van boven naar beneden. Hiermee snijd je het overige deeg van het plankje en houdt je alleen nog het deeg over wat in de vorm zit.
  • Klop het plankje op het aanrecht en draai het daarna om, met een klap op het aanrecht. Kijk heel voorzichtig onder het plankje. Het deeg komt dan, als het goed is, al uit de vorm, zo niet, dan kan je voorzichtig een beetje helpen met een mesje.
  • Leg de speculaaspop, met een spatel, op een bakplaat met pakpapier.
  • Doe ze nu in de voorverwarmde oven (12min.)
  • Nadat je ze uit de oven heb gehaald, laat je ze eerst 5min. op de bakplaat liggen. (niet aan de speculaas komen!)
  • Na die 5min verplaats je ze op een rooster en laat je ze daar verder afkoelen.

Heel veel BAK Plezier!

 

Wilt u dit recept uitprinten? Dat kan .....

Hiernaast hebben wij het recept uitgewerkt in een Word bestand. Altijd makkelijk om te bewaren en zo hoeft u ook niet continue de pad, telefoon of computer aan te houden.                                                Druk op Download!

Haasnoot Kitchen Speculaas Plank
Word โ€“ 255.2 KB 8 downloads


Wij zouden het erg leuk vinden om te weten wat u van dit recept vond! ...

Maar ook voor vragen,over dit recept, kunt u hieronder terecht!
Wij proberen dan zo snel mogelijk een reactie terug te geven!

 

In ieder geval bedankt voor de moeite en wie weet tot ziens!

Hoeveel sterren zou u dit recept willen geven?

0 stemmen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Wilt u dit recept delen? Ook dat kan.          Druk hieronder op het icoontje waar u het wilt delen.